Suolisto vaikuttaa ihmisen mielialaan ja tunteisiin ja siksi suolistoa kutsutaankin usein ”toisiksi aivoiksi”. Aivot ja suolisto kommunikoivat keskenään hermoston kautta; suolistossamme on enemmän hermoston vällittäjäaineita kuin avoissa!

Pitäisikö meidän jokaisen kiinnittää enemmän huomiota suoliston hyvinvointiin mitä tulee mielen hyvinvointiin? Ehdottomasti.

Serotoniini on hermoston välittäjäaine, joka säätelee tunteitamme. Tutkimusten perusteella oletetaan, että jopa 95% serotoniinista muodostuu nimenomaan suolistossa. Serotoniini edesauttaa unta, vähentää mielitekoja, lievittää masennuksen oireita ja yleisesti lisää hyvänolon tunnetta. Kuinka voimme sitten tukea serotoniinin tuotantoa suolistossa?

Serotoniinisynteesi edellyttää oikeanlaista ravintoa, tehokkaasti toimivaa ruoansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä ja suoliston hyvinvoivaa ekojärjestelmää eli mikrobiomea. Bakteeriston tasapaino eli symbioosi tukee normaalia serotoniinin tuotantoa ja sitä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tässä 5 tapaa kuinka tuet suoliston terveyttä ja sitä kautta kohotat mielialaasi:

Tasapaino on kaikki kaikessa

Ihminen tarvitsee runsaasti terveyttä edistäviä ns. “hyviä” bakteereita ja olives-bowlvähemmässä määrin ns. “huonoja” bakteereita. Hyvälaatuinen maitohappobakteerivalmiste edesauttaa bakteeriston tasapainoa. Fermentoidut ruoat, kuten hapankaali, kefiiri, kimchi, miso, oliivit ja luonnonjugurtti myös tukevat bakteeriston moninaisuutta.

Vältä sokeria ja höttöhiilareita

Sokeri ruokkii epäsuotuisia bakteereita ja hiivaa. Liiaallinen sokerin käyttö sugar-lumps johtaa bakteeriston epätasapainoon eli dysbioosiin ja hiivan liikakasvuun. Niinpä sinun tulisi nauttia sokeria vain hyvin satunnaisesti.

Lisää serotoniinia!

Aminohappo tryptofaani on serotoniinin esiaste. Muun muassa kurpitsan pumpkin-seeds siemenet, kaura ja kalkkuna sisältävät runsaasti tryptofaania. Lisää kurpitsansiemeniä salaattiin tai puuroon päivittäin.

Olemme mitä syömme? Ei, olemme sitä mitä suolistomme imeyttää!

Toimiva ruoansulatusjärjestelmä on kaiken a ja o. Optimaalisesti dried-beanstoimiva ruoansulatus edesauttaa serotoniinin muodostumiselle tavittavien ravintoaineiden imeytymistä; B3 ja B6-vitamiinit, folaatti, kalsiumi, rauta, sinkki, magnesiumi ja jo mainittu tryptofaani. Monipuolinen ruokavalio takaa näiden ravintoaineiden saannin. Nauti hyvälaatuista proteiinia kuten ruoholla ruokitun eläimen lihaa, rasvaista kalaa, pähkinöitä, siemeniä ja kvinoaa joka aterialla. Lautasesta puolet tulisi olla eri värisiä kasviksia. Syö etenkin tumman vihreitä kasviksia kuten pinaattia, lehtikaalia ja parsakaalia. Luomuravinto sisältää vähemmän suolistobakteeristoa tuhoavia myrkyllisiä torjunta-aineiden jäämiä.

Omenaviinietikka edesauttaa ruoansulatusta, joten lisää sitä esimerkiksi salaatin tai huoneen lämpöisen veden joukkoon.

Vähennä stressiä

Stressi voi todellakin aiheuttaa suolisto-ongelmia, jotka saattavat winter-walkesiintyä närästyksenä, turvotuksena, ripulina tai ummetuksena. Stressi kuluttaa loppuun serotoniinivarastot ja vahingoittaa serotoniinin respetoreita.  Harjoita stressinhallintaa; kokeile kävelyä luonnossa, kuuntele rentouttavaa musiikkia ja tee hengitysharjoituksia. Lämmin kylpy, jossa on Epsom-suolaa saattaa myös auttaa!

Artikkelin on kirjoittanut ravintoterapeutti Dee Brereton-Patel dee-brereton-patel-cnm