Elämää ravintoterapeuttina – CNM:sta valmistunut Fiona Cambell kertoo ammatistaan ravintoterapeuttina

Työskentelin vuosikausia IT-alalla ja samalla opiskelin luontaishoitoja. Mitä enemmän sain tietoa ja ymmärsin luonnonmukaisista hoitomuodoista, sitä enemmän ravintoterapeutin opinnot alkoivat kiehtomaan minua. Onhan ravinnolla niin suunnattoman suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille! Valitsin College of Naturopathic Medicinen sillä minua kiinnosti opitusohjelman naturopaattinen puoli ja holistinen lähestymistapa asiakastyöskentelyyn.

CNM:n luennoitsijat inspiroivat ja jakavat kokemuksiaan valmistaen oppilaita ravintoterapeutin ammattiin. 200 tuntia käytännönharjoittelua puolestaan tarjoavat mahtavan lähtökohdan asiakastyöskentelyyn valmistumisen jälkeen. Valmistuin vuonna 2008. Rakastan työtäni ja on ihan mieletön tunne kun tietää vaikuttaneensa jonkun ihmisen elämään myönteisellä tavalla.

Esi-isämme hyödynsivät ravintoa lääkkeenä, mutta nykyaikana tämä tuntuu monelle hyvinkin kaukaa haetulta ajatukselta. Ihmiset usein turvautuvat ravintoterapiaan vasta kokeiltuaan kaikki muut keinot ja yllätyvätkin usein positiivisesti. Terveellinen ravinto ja hyvät elämäntavat vaikuttavat ihmisen terveyteen kaikin puolin. Asiakkaillani on monen näköisiä terveydellisiä ongelmia; hormooniepätasapaino, ylipaino, ruoansulatuskanavan ongelmat, stressi, autoimmuunisairaudet ja krooniset infektiot. Suurin osa potilaista ovat suunnattoman onnellisia saadessaan terveytensä takaisin ja toiset jopa kokevat, että jaksavat paremmin kuin ennen sairastumista tai oireilua.

Työnkuvaani ravintoterapeuttina kuuluu asiakkaiden valistaminen. Opastan ja motivoin heitä tarvittavien ruokavalio- ja elämäntapamuutosten toteutuksessa. Jokainen henkilö on yksilö ja jokainen tapaaminen on erilainen. Tästä syystä myös työpäiväni sisältö vaihtelee kivasti. Asiakkaani täyttävät etukäteen terveyskyselyn sekä pyydän heitä myös pitämään ruokapäiväkirjaa. Näitä täytettäessä tulisi olla mahdollisimman rehellinen. Ravintoterapeutti kohtaa kaikennäkösiä vaivoja eli ujostella ei tarvitse. Harvemmin kukaan tulee vastaanotolle ilman oireita!

On tärkeää, että olen tietoinen asiakkaan eri kehonjärjestelmien toiminnasta, asiakkaan lääkityksistä ja mahdollisista lisäravinteista, jotka ovat jo käytössä. Ravintoterapeutin tulee tietää myös testituloksista mm. verensokeriarvoista, rasva-arvoista ja allergioista ja yliherkkyyksistä. Konsultoinnin aikana luon asiakkaalle yksilöllisen naturopaattisen suunnitelman, joilla tuetaan asiakkaan oireiden ja sairauksien hoitoa. Ravintoterapeutti tekee suunnitelman pitäen mielessään pitkän aikavälin tavoitteet. Suunnitelman tulee olla tarpeeksi yksinkertainen ja realistinen, jotta se tulee toteutetuksi. Ei ole mitään järkeä ehdottaa asiakkaalle suunnitelmaa, jota et edes itse pystyisi toteuttamaan! Useimmiten asiakkaat tarvitsevat jatkokäynnin.

Kaikki asikkaat eivät kuitenkaan tule vastaanotolle terveysongelmien kanssa. Esimerkiksi urheilijat haluavat neuvoa kuinka optimoida energiatasonsa ravinnon avulla. Jotkut hakevat tukea detox-kuurien toteuttamiseen. Toiset taas puolestaan ovat kiinnostuneita ravinnon merkityksestä ihmisen yleiselle hyvinvoinnille. Rakastan ruokaa ja jatkuvasti kehittelen uusia reseptejä, joita jaan sitten asiakkaideni kanssa! Klinikkani lisäksi teen yhteistyötä luontaistuoteyritysten kanssa erinäköisten videoprojektien parissa. Myös mediatyöni pitää minut kiireisenä. Esiinnyn säännöllisesti Sky Newsin vierailevana ravintoasiantuntijana ja vierailen usein myös Made in Bristol- televisiokanavalla. Vierailen radio-ohjelmissa ja kirjoitan kansallisiin ja kansainvälisiin sanomalehtiin. Toimin myös Bristolin yliopiston vierailevana luennoitsijana. Jaan oppilaiden kanssa klinikoilla kohtaamiani vaikeita case studeja, joiden kohdalla ravintoterapiasta on ollut suunnaton apu. Nyky-yhteiskunta tarvitsee koulutettuja ravitsemusalan ammatilaisia. Itse en osaa kuvitellakaan tekeväni mitään muuta!

Artikkelin kirjoittaja suosittu englantilainen ravintoterapeutti Fiona Cambell fiona-cambell

Kiinnostaako sinua ravitsemuksen opinnot? Nyt sinulla on mahdollisuus suorittaa suosittu opintokokonaisuus verkko-opintoina CNM:n sisarkoulun ASNH:n kanssa! Tule kuuntelemaan opintojen sisällöstä ja ura-mahdollisuuksista maksuttomaan infotilaisuuteen 28.1. lauantaina Helsinkiin. Ilmoittaudu tästä linkistä